Sadullah Kısacık: Afet Riskine Rağmen Adana’ya Tek Bir İş Makinesi Gönderilmedi
Yayınlanma Tarihi 4 Şubat 2026,
Son Güncelleme 4 Şubat 2026
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü ve Adana Milletvekili Sadullah Kısacık, 30 Ocak’ta Adana ve Mersin’de yaşanan sel felaketiyle ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde basın toplantısı düzenledi. Kısacık, yaşananların yalnızca bir doğa olayı olmadığını belirterek, yıllardır süren ihmal ve yanlış planlamaların bu tabloyu ortaya çıkardığını söyledi.
Sel felaketinin siyasi tartışma konusu yapılmasına tepki gösteren Kısacık, asıl mağduriyetin vatandaşlarda olduğunu vurguladı. Su baskınlarına maruz kalan 1257 iş yeri ve hanenin ciddi zarar gördüğünü belirten Kısacık, araçları ve eşyaları kullanılamaz hale gelen vatandaşların bedel ödediğini ifade etti.
Sel Felaketi Polemik Konusu Yapıldı
Selin ardından iktidar ve yerel yönetim temsilcilerinin birbirini suçlayan açıklamalar yaptığını söyleyen Kısacık, bu yaklaşımı eleştirdi. Adana’da sel afetinin ilk kez yaşanmadığını hatırlatan Kısacık, buna rağmen sorumluluk alındığını gösteren somut adımların atılmadığını belirtti.
Kısacık, siyasi polemiklerin çözüm üretmediğini ifade ederek, afetten zarar gören vatandaşların bu tartışmaların yükünü taşıdığını söyledi. Yetkilileri, sel felaketini siyaset malzemesi yapmaktan vazgeçmeye çağırdı.
“Ciddi Bir Planlama Hatası Var”
Basın toplantısında merkezi yönetimin taşkınla mücadele politikalarına da değinen Kısacık, AFAD bünyesindeki 111 iş makinesinin tamamının Karadeniz Bölgesi’ndeki 14 ile yönlendirilmesini eleştirdi. Sel ve taşkın riski yüksek olan Adana’ya tek bir iş makinesinin bile gönderilmediğini vurguladı.
Bu durumun açık bir planlama hatası olduğunu belirten Kısacık, konuyu daha önce TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda gündeme getirdiklerini söyledi. Adana ve Mersin’de acil dere ıslah çalışmalarına ihtiyaç olduğunu defalarca dile getirdiklerini ifade etti.
Akdeniz sahil kuşağındaki illerin de sel riski taşıdığına dikkat çeken Kısacık, veriler ortadayken tüm iş makinelerinin tek bir bölgeye gönderilmesini adaletsizlik olarak değerlendirdi.
“Adana ve Mersin Göz Ardı Edildi”
Nüfusu 4 milyonu aşan Adana ve Mersin’de dere ıslahının acil ihtiyaç olduğunu belirten Kısacık, buna rağmen her iki ile de iş makinesi gönderilmemesini eleştirdi. İçişleri ile Tarım ve Orman Bakanlıklarına çağrıda bulunan Kısacık, taşkınla mücadelenin bölgesel değil, risk ve nüfus esaslı planlanması gerektiğini söyledi.
“Adana Bu Sahipsizliği Hak Etmiyor”
Sel felaketinin Adana’daki etkilerini rakamlarla aktaran Kısacık, kentte 1257 su baskını vakasının kayda geçtiğini ifade etti. Yüreğir ilçesinde 733 su baskını yaşandığını belirten Kısacık, ilçenin en fazla hasar gören bölge olduğunu söyledi.
Yüreğir’de Sarıçam Deresi başta olmak üzere birçok dere için ıslah çalışmasına ihtiyaç bulunduğunu vurgulayan Kısacık, ilçenin nüfusunun 425 bin olduğunu hatırlattı. Bu nüfusun, 111 iş makinesi gönderilen bazı illerden daha fazla olduğunu belirtti.
Her sel felaketinde en büyük bedeli Yüreğir’in ödediğini söyleyen Kısacık, buna rağmen ilçeye tek bir iş makinesi gönderilmemesine tepki gösterdi. “Adana bu sahipsizliği hak etmiyor” diyerek açıklamasını tamamladı.



