7 GÜN ÜCRETSİZ DEMO
7 GÜN ÜCRETSİZ DEMO
01.09.2026 - Adanada.NET | Adana'nın Şehir Portalı | Adana haber net

Ayhan Barut’tan Karadeniz’de Güvenli Geçiş Ve Limonda Üreticileri Koruma Çağrısı

Ayhan Barut’tan Karadeniz’de Güvenli Geçiş Ve Limonda Üreticileri Koruma Çağrısı
7 GÜN ÜCRETSİZ DEMO

Yayınlanma Tarihi 29 Ağustos 2026,

Son Güncelleme 29 Ağustos 2026

Ayhan Barut’tan Karadeniz’de Güvenli Geçiş Ve Limonda Üreticileri Koruma Çağrısı

ADANA – CHP Adana Milletvekili ve TBMM Tarım Komisyonu Üyesi Ayhan Barut limon üreticileri adına iktidara sert tepki gösterdi. Barut, TİGEM Dalaman İşletmesi’nin kilogramı 12 liradan satışa çıkardığı limon ihalesini eleştirdi. Nitekim Karadeniz’de ihraç gemilerinin saldırıya uğramasının çiftçiye zarar verdiğini dile getirdi.

Adana genelinde yer alan tüm ilçelerimiz ve Çukurova üreticisi bu gelişmeleri yakından takip ediyor. Bu süreçte adanada.net olarak bölgemizdeki tüm tarımsal gelişmeleri anlık aktarıyoruz. Sonuç olarak Milletvekili Ayhan Barut’un açıklamasında öne çıkan temel noktalar şu şekildedir:

Narenciye Ve İhracat Raporu Ayhan Barut Tarafından Açıklanan Detaylar
TİGEM Limon İhalesi

Yaklaşık bin ton limon kilogramı 12 TL’den satışa çıktı.

Maliyet Manipülasyonu

Üretim maliyeti 10 TL iken kamunun düşük fiyatı piyasayı vuruyor.

İhracat Güvenliği

Rusya ve Ukrayna savaşında Karadeniz gemileri tehlikede.

İktidara Çağrı

Tarım ürünleri için güvenli koridor derhal oluşturulmalıdır.

TİGEM İhalesindeki Yanlışa Derhal Dur Denilmelidir

TİGEM Dalaman İşletme Müdürlüğü’nün limon ihalesi kararına tepki gösterdi. Geçen yıl aynı işletmenin kilogramı 30 liradan sattığını hatırlattı. Ancak aradan geçen sürede üretim maliyetlerinin çok fazla arttığını belirtti. Çünkü mazot, gübre, ilaç ve işçilik fiyatları ciddi oranda yükseldi.

Maliyet artışlarına dikkat çeken Barut açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Maliyetler bu kadar yüksekken kamunun 12 lira bedel belirlemesini kabul etmiyoruz. Çiftçinin mazot, gübre ve sulama masrafını hesaba katmıyorlar. TİGEM satışı sadece bin tonluk ürün meselesi değildir. Çünkü burada açık bir piyasa manipülasyonu ortaya çıkıyor. Maliyeti 10 lira olan üründe kamunun açıkladığı fiyat referans haline geliyor. Sonuçta olan yine çiftçimizin emeğine oluyor. Ülkemizin 2 milyon tonluk rekoltesini gözeterek bu yanlışa dur demeliyiz.”

Karadeniz’de Tarım Ürünleri İçin Güvenli Geçiş Sağlanmalı

Limondan mandalinaya tüm narenciye üreticisinin ihracat yollarında güvenlik sorunu yaşadığını aktardı. Karadeniz’deki Rusya ve Ukrayna savaşının ticari gemileri tehdit ettiğini belirtti. Bu durumun tarım ürünleri ihracatını doğrudan olumsuz etkilediğini vurguladı.

Savaşın faturasını Türk çiftçisinin ödediğini dile getiren Barut konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“Savaşın tarafı olmayan çiftçimiz ekonomik bedel ödemek zorunda kalıyor. Rusya ve Ukrayna limanlarına giden gemiler engelleniyor. Bu nedenle iktidarın somut adımlar atması şarttır. Ürün ihraç edilemezse fiyat hızla düşer. Sevkiyat gecikirse ürün değer kaybeder. Ayrıca navlun maliyetleri yükselirse ihracatçımız çok zorlanır. Sonuç olarak fatura yine çiftçimize çıkar. Türkiye daha önce tahıl koridorunda önemli işler yaptı. İktidar yeniden harekete geçerek tarım ürünleri taşıyan gemiler için güvenli bir Karadeniz koridoru oluşturmalıdır. Üreticimizi krizlerin insafına bırakamayız.”

Tarımsal rekolte verileri, limon fiyatları ve ihracat destekleri hakkında detaylı bilgiye T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı resmi internet sitesinden ulaşabilirsiniz. Ayrıca Adana, Seyhan ve Çukurova bölgesindeki tüm tarım, siyaset ve ekonomi haberlerini takip etmek için adanada.net Yerel Haberler kategorimizi her zaman ziyaret edebilirsiniz.

7 GÜN ÜCRETSİZ DEMO
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın