Ayhan Barut: Dış Borç Faizinde Rekor Kıran İktidar Ekonomiyi Çökertti
Yayınlanma Tarihi 19 Şubat 2026,
Son Güncelleme 19 Şubat 2026
Ayhan Barut, Türkiye’nin geçen yıl 25 milyar dolarla tarihinin en yüksek dış borç faizini ödediğini belirterek iktidara sert tepki gösterdi. Barut, bu tablonun ekonomik krizin açık göstergesi olduğunu söyledi.
TBMM Genel Kurulu’nda konuşan Barut, iktidarın üretim yerine ithalatı tercih ettiğini vurguladı. Bu tercihin ülkeyi faiz yükü altına soktuğunu ifade etti. Ayrıca, sanayi ve tarımın bilinçli şekilde zayıflatıldığını dile getirdi.
“DIŞ BORÇ FAİZİNDE TARİHİ REKOR KIRDILAR”
Barut, iktidarın ekonomi politikalarının ağır sonuçlar doğurduğunu söyledi. Buna göre Türkiye, sadece bir yılda 25 milyar dolar dış borç faizi ödedi. Bu rakam, Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesi oldu.
Ayrıca Barut, AKP iktidarı boyunca toplam 274,6 milyar dolar faiz ödemesi yapıldığını hatırlattı. Bununla birlikte dış borç stokunun 131 milyar dolardan 565 milyar dolara çıktığını kaydetti.
“İTHALAT CENNETİ YARATTILAR”
Konuşmasında sert ifadeler kullanan Barut, ekonomik tercihlere dikkat çekti. İktidarın üretimi değil, ithalatı desteklediğini söyledi. Bu nedenle esnafın, çiftçinin ve sanayicinin büyük zarar gördüğünü belirtti.
Buna bağlı olarak konkordato başvurularının ve iflasların hızla arttığını vurguladı. Yüksek faiz politikalarının piyasayı kilitlediğini ifade etti.
“FAİZLERİ DÜŞÜRÜN, KRİZİ ÇÖZÜN”
Barut, iktidara doğrudan çağrı yaptı. Öncelikle faizlerin düşürülmesi gerektiğini söyledi. Ardından üretimi esas alan bir ekonomi modeline geçilmesini istedi.
“Bu tablo sürdürülemez” diyen Barut, halkın sandıkta bu politikaların hesabını soracağını ifade etti. Ekonomik krizin sorumlusunun yanlış tercihler olduğunu sözlerine ekledi.



