Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Borç Krizi Büyüyor
YENİ Parti Adana Milletvekili Ayhan Barut, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma Çiftliği’nin ödenmeyen elektrik borçları nedeniyle kapanma tehlikesi yaşadığını bildirdi.
Yayınlanma Tarihi 12 Ağustos 2026,
Son Güncelleme 12 Ağustos 2026
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Borç Krizi Büyüyor
ADANA – YENİ Parti Adana Milletvekili Ayhan Barut, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi borç krizi ve elektrik faturası sorunlarını gündeme taşıdı. Milletvekili, çiftliğin ödenemeyen faturalar yüzünden karanlıkta kalacağını duyurdu. Nitekim Barut, iktidarı ve üniversite yönetimini derhal çözüm üretmeye davet etti.
Adana genelinde yer alan tüm ilçelerimiz ve akademisyenler eğitim kurumundaki gelişmeleri yakından izliyor. Bu süreçte adanada.net olarak çiftlikteki son durumu anlık aktarıyoruz. Sonuç olarak Ayhan Barut’un dikkat çektiği temel kriz alanları şu şekildedir:
| Kriz Alanı | Çiftlikte Karşılaşılan Tehlikeler Ve Sorunlar |
| Elektrik Borcu |
Yaklaşık 3 milyon liralık toplam fatura yükü |
| Acil Ödeme |
Kesintiyi önlemek için gereken 500 bin lira |
| Canlı Sağlığı |
Hayvan bakım, besleme ve sulama sistemlerinin durması |
| Bilimsel Zarar |
TÜBİTAK, AB ve lisansüstü tez projelerinin aksaması |
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Borç Krizi Derinleşiyor
Çiftliğin ticari bir işletme olmadığını vurgulayan Ayhan Barut, kamu hizmetinin kesintisiz sürmesi gerektiğini savundu. Üstelik elektrik kesintisi canlı hayvanların sağlığını ve üretim zincirini doğrudan tehdit ediyor. Çünkü soğuk hava depoları ve süt sağım üniteleri sürekli enerjiye ihtiyaç duyuyor. Nitekim milletvekili, borçların ticari bir yükümlülük gibi görülmesini eleştirdi.
Durumun ciddiyetini vurgulayan Adana Milletvekili Ayhan Barut, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Çiftliğimiz üniversitemiz, kentimiz ve ülkemiz için stratejik bir üretim merkezidir. Yem, doğalgaz ve elektrik gibi temel girdileri kesintisiz sağlamak zorundayız. Bu nedenle kurumun mali sorunlar yüzünden kapanmasına göz yumamayız.”
Üretim Ve Bilimsel Araştırmalar Tehlike Altında
Daha önce doğalgaz kesintisi ve işçi alacakları ile sarsılan çiftlik, şimdi 3 milyon liralık elektrik faturasıyla boğuşuyor. Bu nedenle ilk etapta istenen 500 bin liralık ödemenin acilen yatırılması gerekiyor. Ayrıca laboratuvar cihazlarının ve sulama sistemlerinin durması büyük kamu zararlarına yol açacaktır.

Krizin aşılması için yetkilileri göreve çağıran Ayhan Barut, sözlerini şöyle tamamladı:
“Fakültemizi ve çiftliğimizi içine düştüğü bu çıkmazdan hızlıca kurtarmak zorundayız. Konunun takipçisi olmaya ve sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. Sonuç olarak bilimsel üretimin devamı için derhal harekete geçilmelidir.”
Üniversite altyapısı, ziraat fakültesi faaliyetleri ve akademik projeler hakkında detaylı bilgiye Çukurova Üniversitesi resmi internet sitesinden ulaşabilirsiniz. Ayrıca Adana ve bölgesindeki tüm eğitim, tarım ve siyaset haberlerini anlık takip etmek için adanada.net Siyaset Haberleri ana sayfamızı her zaman ziyaret edebilirsiniz.



