Müzeyyen Şevkin: “Ekonomi Alarm Veriyor, İcra Dalgası Büyüyor”
Müzeyyen Şevkin, artan borç, yüksek faiz ve düşen üretim nedeniyle ekonominin alarm verdiğini söyledi.
Yayınlanma Tarihi 27 Nisan 2026,
Son Güncelleme 27 Nisan 2026
Müzeyyen Şevkin: “Ekonomi Alarm Veriyor, İcra Dalgası Büyüyor. Karşılıksız Çek ve İcra Artıyor”
ANKARA – Müzeyyen Şevkin, Türkiye ekonomisindeki kötü gidişata dikkat çekti. Şevkin, yüksek faiz ve artan borç yükünün üretimi zayıflattığını söyledi. Ayrıca vatandaşın icra kıskacına sürüklendiğini vurguladı.
Şevkin, imalat sanayisinde kapasite kullanımının düştüğünü belirtti. Bu nedenle sanayicinin üretimden çekildiğini ifade etti. Buna bağlı olarak işsizliğin artabileceği uyarısında bulundu.
KARŞILIKSIZ ÇEK VE İCRA ARTIYOR
Şevkin, mart ayı verilerini paylaştı. Karşılıksız çek sayısının yüzde 100’ün üzerinde arttığını söyledi. Ayrıca çek tutarının da ciddi şekilde yükseldiğini belirtti.
Bu tabloya dikkat çeken Şevkin, “Esnaf ve sanayici borcunu çeviremiyor” dedi. Bu nedenle icra dosyalarının hızla arttığını vurguladı. Sonuç olarak Türkiye’nin icra ekonomisine sürüklendiğini ifade etti.
YÜKSEK FAİZ ÜRETİMİ ZAYIFLATIYOR
Şevkin, Haziran 2023’ten bu yana uygulanan politikaları eleştirdi. Yüksek faiz oranlarının üretimi değil, rantı desteklediğini söyledi.
Ayrıca ticari kredi faizlerinin yüzde 50’nin üzerine çıktığını hatırlattı. Bu nedenle üreticinin yatırım yapmaktan kaçındığını ifade etti. Bunun yanında firmaların dövizle borçlandığını belirtti.
DIŞ AÇIK VE KIRILGANLIK ARTIYOR
Şevkin, dış ticaret açığının büyüdüğünü söyledi. Ayrıca cari açıkta da artış yaşandığını belirtti. Bu durumun ekonomide kırılganlığı artırdığını ifade etti.
Buna ek olarak üretim yerine ithalatın teşvik edildiğini vurguladı. Böylece ekonominin dışa bağımlı hale geldiğini dile getirdi.
BORÇ VE FAİZ YÜKÜ BÜYÜYOR
Şevkin, Hazine borç stokuna dikkat çekti. Borcun 14,4 trilyon liraya ulaştığını söyledi. Ayrıca faiz yükündeki artışın daha da ağır olduğunu belirtti.
Bu noktada Şevkin, halkın vergilerinin faize gittiğini ifade etti. Bu nedenle ekonomik yükün vatandaşın omzuna bindiğini vurguladı.
VATANDAŞ VE ÇİFTÇİ ZOR DURUMDA
Şevkin, vatandaşın bankalara olan borcunun arttığını söyledi. Özellikle kredi ve kredi kartı borçlarının ödenemediğini belirtti.
Ayrıca tarım sektörüne de değindi. Girdi maliyetlerinin yükseldiğini ifade etti. Bu nedenle çiftçinin üretimde zorlandığını vurguladı.
“BU TABLO SÜRDÜRÜLEMEZ”
Şevkin, mevcut ekonomik politikaları eleştirdi. Üretim yerine faiz ve rantın öne çıktığını söyledi.
Son olarak Şevkin, Türkiye’nin yeni bir ekonomi programına ihtiyaç duyduğunu ifade etti. Üretim odaklı ve adil bir sistem çağrısı yaptı.



