Ayhan Barut’tan iktidara tarım çağrısı
Yayınlanma Tarihi 8 Mart 2026,
Son Güncelleme 8 Mart 2026
“Savaş ortamı gıda egemenliğini tehdit ediyor”
ADANA – CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, savaş ortamının tarımı tehdit ettiğini söyledi. Artan enerji fiyatlarının üretimi zorladığını vurguladı.
Barut, tarım politikalarının yeniden düzenlenmesini istedi. Ona göre üretim ve üretici merkeze alınmalı.
Tarımsal üretimde maliyet artıyor
Barut, Orta Doğu’daki gerilime dikkat çekti. ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırıları bölgede tansiyonu artırdı.
Bu gelişmeler enerji piyasasını da etkiledi. Özellikle Hürmüz Boğazı’ndaki risk fiyatları yükseltti.
Mazot fiyatları hızla arttı. Bu durum çiftçinin maliyetini büyüttü.
Ayrıca gübre fiyatları da yükseldi. Çiftçiler üretimde zorlanmaya başladı.
“Dışa bağımlılık riski büyütüyor”
Barut önemli bir soruna daha dikkat çekti. Türkiye mazot ve gübrede büyük ölçüde dışa bağımlı.
Bu nedenle küresel krizler tarımı hızlı etkiliyor.
Barut, çiftçilerin zaten zor bir dönem yaşadığını söyledi. Artan maliyetler üreticiyi zorluyor. Yüksek enflasyon da baskıyı artırıyor.
“Hızlı adımlar atılmalı”
Barut hükümete çağrı yaptı. Tarımda hızlı adımlar atılmasını istedi.
Öncelikle üretici desteklenmeli. Tarım politikaları üretimi güçlendirmeli.
Mazot ve gübrede yerli üretim artırılmalı. Ayrıca çiftçi borçlarına çözüm bulunmalı.
Barut açıklamasını şöyle tamamladı:
“Tarımsal üretim stratejik bir alandır. Türkiye gıda egemenliğini korumalı. Bunun için güçlü ve planlı tarım politikaları şart.”



