23.11.2024 - Adanada.NET / Adana'nın Şehir Portalı

Ayhan Barut’tan narenciye çağrısı

Ayhan Barut’tan narenciye çağrısı

Son Güncelleme 3 Eylül 2019 by admin

Ayhan Barut’tan narenciye çağrısı

“Narenciyede rekolte kaybına karşı üretici ve tüketiciler için önlem alınmalıdır”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, narenciye üreticilerinin mağduriyetine çözüm bulunmasını istedi. Narenciyede yüzde 70’lere ulaşan rekolte kaybı nedeniyle yaşanan sorunu Meclis gündemine taşıyan Barut, üretici ve tüketiciler için önlem alınmasını istedi.

“ÖNLEM ALINMALIDIR”

Kış aylarındaki sel ve dolu, bahar ve yaz aylarındaki aşırı sıcaklar nedeniyle narenciyede yüzde 50-70 oranlarında rekolte kaybının beklendiğini anlatan Ayhan Barut, “Eylül ayı itibarıyle başlayan narenciye sezonunda, çiftçimiz, ihracatçımız, hasat, budama ve paketleme işçisi, nakliyeci ve hal esnafı olmak üzere sektörün tüm paydaşları büyük bir endişe ve korku yaşamaktadır. Bu büyük ailenin mağdur olmaması ve zarar etmemesi, tüketicilerimizin de ucuz ve sağlıklı ürünlere kolay ulaşmasını alınacak önlemler belirleyecektir” dedi.

“REKOLTE KAYBI YÜZDE 70’LERE ULAŞTI”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) soru önergesi sunan Ayhan Barut, şunları kaydetti:

“Bölgemiz Çukurova’da Adana, Mersin ve Hatay başta olmak üzere çiftçilerimizin en önemli gelir kaynağı narenciyedir. Narenciyede başlanan hasat üreticilerimizin yüzünü güldürmemiştir. Ürünlerin çiçek dönemi karşılaşılan Akdeniz Meyve Sineği zararlısı, kış aylarında yaşanan aşırı yağış, sel ve su baskınları ve bahar-yaz aylarında da birden yükselen sıcakların etkisiyle narenciye ürünlerinde rekolte kaybı yaşanmıştır. İlimiz Adana ve diğer illerimizdeki narenciye üreticilerinin ürünlerinde yaşadıkları rekolte düşüklüğü oransal olarak; Ziraat Mühendisleri ve ilgili oda ve meslek gruplarının yapmış oldukları değerlendirmelere göre yüzde 50 ile 70 civarındadır. Bu kuruluşların raporuna göre, bu yıl özellikle limon ve portakal çeşitlerinde geçen yıla göre ortalama yüzde 50’den 70’e varan rekolte eksikliği beklendiği, Türkiye’de en çok tüketilen satsuma mandalinanın erken ve geç dönemde hasat edilen çeşitlerinde de rekoltenin yüzde 25 daha az olacağı tahmin edilmektedir. Narenciye üreticisinin çiçeklenme döneminde, kış ve yaz aylarındaki mevsimsel değişimlerden olumsuz etkilenmesinin yanı sıra, zirai ilaç ve gübre gibi önemli girdilerin ithal olması ve yükselen kurların etkisiyle fiyatların artması da narenciye çiftçimizin dekar başına olan üretim maliyetlerini ciddi oranda arttırmıştır. Eylül ayı itibarıyle başlayan narenciye sezonunda, çiftçimiz, ihracatçımız, hasat, budama ve paketleme işçisi, nakliyeci ve hal esnafı olmak üzere sektörün tüm paydaşları büyük bir endişe ve korku yaşamaktadır. Bu büyük ailenin mağdur olmaması ve zarar etmemesi, tüketicilerimizin de ucuz ve sağlıklı ürünlere kolay ulaşmasını alınacak önlemler belirleyecektir.”

“ÇÖZÜM İÇİN ÇALIŞMA YAPILIYOR MU?”

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, şu sorulara yanıt verilmesini istedi:

  1. Narenciye üreticisinin Çukurova bölgesinde yaşadığı rekolte kaybına yönelik Tarım ve Orman Bakanlığının yürütmüş olduğu bir çalışma mevcut mudur?
  2. Adana ve diğer illerimizdeki narenciye üreticilerinin rekolte kaybından kaynaklı uğradıkları zarar ve mağduriyete ilişkin Tarım ve Orman Bakanlığı hangi tespitlerde bulunmuştur? Bakanlık üreticinin zarar ve mağduriyetini gidermek için bir planlama yapmış mıdır?
  3. Narenciye üreticisinin mevsimsel etkilerden ve hasat dönemi yaşadığı rekolte kaybından kaynaklı zararı nedeniyle var olan kredi borçlarını ödemesi güç bir hal almıştır. Bu nedenle üreticilerin var olan kredi borçlarının ertelenmesi için kamu ve özel bankalara yönelik bir girişiminiz olacak mı?
  4. Üreticinin yeni sezona bahçesini hazırlaması için düşük faizli kredi kullanması gerekmektedir. Bu konuda hükümetin çiftçimize destek olması ve yeni imkanlar sunması gerekmektedir. İktidarın tarımsal faaliyetlerin desteklenmesi, üreticinin daha çok üretmesi, tüketicinin daha ucuz fiyata daha çok tüketmesi için aldığı tedbirler nelerdir?
  5. Adana ve Çukurova bölgesinde üretilen tarımsal ürünlerin karşı karşıya kaldığı bu olumsuzlukları, mevsimin getirdiği afetler yaşandığı sırada, yani Akdeniz Meyve Sineği (AMS) zararlısı ilk görüldüğünde, bölgede kış şartlarının neden olduğu ilk sel su baskını sırasında yasama imkanlarını kullanarak gündeme getirdik. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yi yaşanan mağduriyetleri yerinde görmesi için Çukurova bölgemize ve Adana ilimize davet ettik. Ancak sayın Bakan ne ilimizi ziyaret etti ne de zamanında soru önergemize yanıt verdi. Yaşanan afetlerin devam etmesi nedeniyle Mart, Mayıs ve son olarak Temmuz ayı içerisinde de gerek soru önergesi gerek Meclis Araştırma Komisyonu kurulması taleplerimizle ve basın aracılığıyla yaptığımız açıklamalarla, bugünkü zararın, mağduriyetin önlenmesi için iktidar nezdinde dikkat çekmeye ve duyarlı olunmasını sağlamaya çalıştık. O günlerde yapılacak çalışmalar ile ve alınacak tedbirlerle bugün karşı karşıya kalınan çiftçimizin zararına ve mağduriyetine engel olunacak yada zarar, mağduriyet en aza indirilebilecekti. Toplumumuzun bütün kesimlerinin sorun ve sıkıntılarını iktidara, yöneticilere çözüm önerileriyle birlikte aktaran milletvekillerine duyarsız kalmanızın sebebi nedir?
  6. Özellikle Nisan ve Mayıs aylarında narenciye ağaçları aşırı ve yoğun bir şekilde mevsim normallerinin çok üzerinde sıcaklar gördü. Bu sıcaklar nedeniyle narenciye ağaçları yeterince çiçek tutmadı ve tutan çiçeklerinde büyük kısmı döküldü. O aylardaki yoğun ve aşırı sıcaklar bugün yaşanan rekoltenin düşmesine ve yüzde 50 ile 70’e varan zarar ve ziyana neden oldu. Nisan ve Mayıs aylarında gördüğümüz ve ifade ettiğimiz bugünkü sonuca karşı yöneticiler olarak neden duyarsız kaldınız?
  7. Zamanında ilgili makamlara iletilen çiftçilerimizin sorun ve sıkıntılarını görmezden, duymazdan gelen bu anlayışla yaşanan zarar, ziyan ve mağduriyeti nasıl gidereceksiniz?”
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ